Farnham Residence

Farnham Residence

Use: Residential
Location: Metairie, LA
Size:7,070 SF
Category: Architecture & Interior Design

In this prestigious Metairie, Louisiana neighborhood, houses are inherited from generation to generation – but taste, style, and needs often aren’t. NANO transformed the client’s large childhood home with a flexible design tailored to her small family, but still able to comfortably houseall their relatives for holidays, vacations, and Saints games. Inspired by the late family matriarch’s passion for the fine arts, we infused the home with color, craftsmanship, and a creative expression of its history.

The Farnham residence was originally built in the 1940s, with a warren of small dark rooms at its core. We reconfigured the plan to create more generous light-filled spaces, including a rejuvenated foyer, expanded dine-in kitchen, and updated master suite with a walk-in closet, spa-like bath, and vaulted ceiling. The large open spaces support the clients’ current lifestyle, but can be easily adapted to accommodate future changes and frequent family gatherings. New pocket doors and added bathrooms throughout the home unobtrusively provide comfort and privacy for overnight guests. And as the owners mature, we ensured their house will follow, adding space for a future elevator and other features designed to make this a true forever home.

To more authentically express the family home’s architectural history alongside the new owners’ eclectic tastes, we updated a previous addition with black-framed windows and a large glass bi-folding door that distinguishes it from the original structure. Restored and repainted shutters and a black lacquer front door artfully tie everything together. A new outdoor living space further enriches the home’s character with a distinctly contemporary sensibility that carries through to the interior. Spanning myriad styles and influences, the home’s spaces are defined by unexpectedly bold colors, modern textiles, new works of art, and paintings from the family’s collection.

A sense of history, artistry, and craftsmanship carries through to every detail of the house. In the foyer, a custom wrought-iron stair rail features ornamental rosettes inspired by a decorative motif on the garden gate. A brilliant custom carpet, rich wood paneling, and a striking three-story chandelier complete the space’s transformation. The kitchen is designed around a custom T-shaped marble island with a four-inch-thick waterfall edge and brass panels, while the former teak counter has been repurposed in the new mudroom. Signature lighting pieces and a thoughtful mix of heirloom, vintage, and custom furnishings give every space a unique charm.

NANO worked closely with the clients to create a home tailored to their needs and their style, balancing understated, traditional design with bold, modern choices. Times and taste may have changed, but this Farnham Place residence is still the family house – and it always will be.

1308 Moss Street 

1308 Moss Street

Use: Residential
Location: New Orleans, LA
Size:4,184 SF
Category: Architecture, Historical, In-Process, Interiors, Residential

NANO has a profound respect for the vernacular architecture and culture of New Orleans, and this reverence is exhibited through the thoughtful measures we have taken while renovating 1308 Moss Street, a 100-year-old tear down in the historic Bayou St. John community. 
 
Our client’s primary residence, immediately adjacent to 1308 Moss, is the nationally renowned Spanish Custom House located in the Library of Congress’ National Register of Historic Buildings. The more modest home at 1308 Moss was originally built on the same property, likely serving as caretaker’s quarters. When the client hired NANO, the structure was in dire need of repair; we were tasked to preserve what we could, while salvaging and constructing a safe haven for the Client’s mother to age in place. The challenge of this full renovation was to improve the home’s accessibility and resilience while protecting the architectural integrity of the Bayou St. John neighborhood as set forth by the Historic District Landmarks Commission.
 
Our solution involved a three-stage preservation plan: first, the demolition of non-historic additions that had accrued over time; second, the careful shoring of the home’s significant historical elements; and finally, the physical raising of the house. By elevating the historic structure, we created a utility space and garage on the ground level while giving the water-side building an extra layer of flood protection. In addition to expanding and updating the home to meet current codes, NANO further transformed the residence by aligning floor plates, using reductive measures of incorporating the architectural features of the neighborhood, including flat arches, using minimal detailing, adding a Sack-finish brick facade and baseless columns, custom railings, gas lanterns, and custom-made carriage doors.
 
Inside, the spacious floor plan is open and accessible, with the incorporation of an elevator. NANO reused the original front door, with its charming sidelights and transom, as a garden entry, and repurposed wood elements from the original structure wherever possible. Large French doors open onto a generous balcony with views out over the bayou, echoing the front façade of the Spanish Custom House. Our modern take on a classic yet enduring design bolsters the fabric of the community, reunifies a historic property, and brings a family closer together.

Moss Street

MOSS STREET

Use: Residential
Location: New Orleans, LA
Size: 6,553 SF
Category: Architecture, Interior Design & Furniture
Built in the early 1800s, this building was originally the Jockey Club for the Fair Grounds Race Track. The project encompassed full interior design services for most of the house, design for an auto covering, reconfiguration of the bathrooms, design and built of the custom furniture pieces and addition of solar panels. The client’s primary goal was to upgrade the building to serve a contemporary lifestyle while maintaining its historical significance. The cantilevered auto cover design emerged from zoning restrictions preventing construction within 10’ of the property line, forcing NANO to think creatively to maneuver around the codes to meet the client’s needs. LED tape lights run between steel angles creating a striking line of light that highlights the design’s contemporary construction. Custom furniture pieces include the entertainment unit in the living room and vanity in the master bath. The light fixtures in the living room were custom pieces made from the salvaged batten strips from the second floor of the home.

CBD Home

CBD HOME

Use: Residential
Location: New Orleans, LA
Size: 2,500 SF
Category: Architecture & Interior Design
The former home of Emeril’s Homebase was purchased by clients who wished to renovate the ground floor and construct a garage at the rear of the site. Having recently moved to the Central Business District (CBD) area, and beginning to have thoughts of starting a family, they were enthralled with the idea of having a grassy backyard hidden among the brick and concrete that surrounded them.

NANO designed a garage which is separated from the rear wall of the building, allowing light to get into the new first floor bedroom, and covered the roof with greenery that can be accessed immediately upon exiting the building on the second floor. Additional green walls climb the surrounding brick surfaces, creating a garden retreat in the heart of the urban environment.

Through the development and analysis of sun studies, as well as private and public exterior space program needs, the design resolved to an “elevated backyard” with a courtyard and garage on the first floor.

The courtyard is flanked by a cantilevered stair and garage on one side, with a protruding storefront on the other side. The “elevated backyard” has integrated plant beds, benches and split levels for seating and play areas. There is a sun trellis with lights and fans for comfort. The defining detail of this project is this is resolution of all the client’s needs within the program, and providing the only single privately owned property in the CBD that has a backyard.

HECTOR AVENUE

HECTOR AVENUE

2019 Renovation of the Year, New Orleans Homes & Lifestyles
Use: Residential
Location: Metairie, LA
Size: 1,350 SF
Category: Architecture & Interior Design
The owners of this 2-story home in Old Metairie engaged NANO to redesign the front facade, backyard patio and reconfigure the first floor plan inclusive of the kitchen, 1/2 bath, master bathroom, living area, hallway and dining room.

The existing kitchen was boxed in by walls and not open to the adjacent living space and breakfast area. It had a breakfast counter that was too small and framed by walls, adding to the cramped feeling. NANO opened up the floor plan to have clear lines of sight all the way around the living space, breakfast area and through the windows and French doors to the outdoor patio.

With such wide expanses of countertop and island space in the kitchen, Calacatta Borghini marble was selected for its natural, sophisticated veining that complements the clean lines and understated elegance of the Thermador appliances. The marble behind the cooktop was bookmatched to add visual interest. The expansive 14’-6” island was also bookmatched to continue the refined feel throughout the space. As a stand-alone island, the marble was double thickness in order to support itself.

Geometric, dark bronze, light fixtures bring the color of the fireplace in the living area into the kitchen and seamlessly blend with the veining in the marble.

Lake Conroe

LAKE CONROE

2019 IDEA Award of Excellence, IIDA Delta Regional
Use: Residence
Location: Montgomery, TX
Size: 5,455 SF
Category: Architecture & Interior Design
Located on Lake Conroe, north of Houston, this recently completed residence depicts one of NANO’s proudest moments.

Working closely with the owners, the design team developed a site strategy fully integrated to the advantages and challenges of the development guidelines and site attributes to develop this unique residence within the private Bentwater Community.

This 5,500 SF contemporary residence on Lake Conroe was designed around two primary features – the first was the development of a suspended office space within the triple height space. Stealing a maneuver from Louis Kahn, the resulting atrium platform is interpreted as a second floor (as stipulated in the development guidebook of maximum height) while delivering the spatial quality and views requested by the owners and seized upon as an opportunity by the design team.

The second challenge was environmental. After viewing multiple possible sites, it was agreed that the selected site met all the clients’ needs except one – the view towards the lake would have the most glazing and would be facing almost dead west into the setting sun. By varying the angles of the various living spaces, some solar gain would be alleviated, while also emphasizing varying angles of vision and privacy concerns. The solution was to install high performance curtain wall and storefront systems, in combination with screening devices and insulated metal framed tubes to reduce solar and thermal gain.

After an intensely hot summer and last year’s hurricanes, the project has performed as desired and expected, resulting in the same utility bill amount as in the spring.

The project is further accentuated by its inclusion of a courtyard and separated public entry. Part of this was the creative interpretation of the design guideline, but also reflects a desire of the client (originally from New Orleans) to have a garden courtyard, as well as a largely “see through residence” while maintaining a level of privacy from the street level.

Finally, the first floor glazing folds and slides away to bring the entire lake front and associated exterior pool and exterior kitchen into one continuous space.

Plater Drive

PLATER DRIVE

Use: Residential
Location: Thibodeaux, LA
Size: 3,300 SF
Category: Architecture & Interior Design
Located in Thibodeaux, Louisiana, the residence was originally constructed in the 1950’s. The clients wanted to design an addition that would complement the house while maintaining the overall architectural strategy and materials of the original structure. NANO adopted a strategy focused on maximizing northern light and wrapping programmatic components around the proposed pool, one of the elements to be included in the renovation. Using a combination of wood and steel construction, all living areas were opened up as much as possible, and a cantilevered steel overhang was introduced to protect the interior spaces from midday sun.

Caffin Avenue Tiny Homes

Caffin Avenue Tiny Homes

Use: Residential
Location: New Orleans, LA
Size: Various
Category: Architecture, Interiors, In-Process, Residential

NANO makes a conscious effort to always keep space in our workload schedule for pro-bono projects where we can invest time that will have the most impact free of charge. NANO was contacted by Louvis Services, a local non-profit organization in New Orleans whose vision is to provide safe, affordable tiny home duplexes for the homeless community in New Orleans.

NANO welcomed the opportunity to join the partnership with Louvis Services by providing pro-bono architectural design assistance including design and construction drawings, permitting services, and construction administration utilizing sustainability strategies.

The duplex units are designed to incorporate sustainable and local building materials, energy efficient appliances, and an edible landscape program in which tenants can actively participate. Each unit is ADA-compliant to provide accessibility for persons with disabilities. The result of these efforts will be to uphold the mission of Louvis Services: to spark hope, encourage innovation and aid in developing financial stability and emotional well-being for our New Orleans homeless community.

7887 Main

7887 MAIN

Use: Apartments & Commercial
Location: Houma, LA
Size: 22,000 SF
Category: Architecture & Interior Design
Also known as The Houma Bargain Store, 7887 Main was originally built in 1891 and was occupied by the only department store in Houma for over 50 years. It was a keystone commerce center and Houma’s Main Street. Prior to its renovation, the facility most recently housed the Houma Traffic Court and Administration Services. The owners’ dedication to the revitalization of the Houma Downtown Center and Main Street were integral to the realization of this project. With their input, and memories of the original building, NANO delivered the first Historic Renovation and Tax Credit project in Houma, Louisiana. Overlooking both Main Street and Bayou Terrebonne, and in association with Houma’s bayou walk revitalization program, NANO envisioned a double sided Public | Private design solution that encourages the public to enjoy the communities historic architecture, while providing a variety of commercial opportunities on the first floor, with 5 residential units above. The project, in combination with Houma’s dedication to a revitalized city center, has ignited a revitalization of Houma’s Main Street District. The exterior first floor and all of the back elevation overlooking Bayou Terrebonne were reconfigured with a storefront system approved by the State Historic Preservation Office (SHPO) to define the commercial component and increase square footage for the inhabitants.

Camp Street

CAMP STREET

Use: Residential
Location: New Orleans, LA
Size: 800 SF
Category: Architecture
The Camp Street Residence began as a simple deck, and evolved into a second floor addition to house a new master suite which would include a bedroom, bathroom, and closet. The design reduced massing of the addition to its purest form, continuing the lines of the existing roof and removing the ceiling to create a single space with maximum height. Dividing the building in two, the design situates the master bedroom on one side with the master bath and balcony on the other and incorporates large windows in the master bedroom to capitalize on the northern light.