New Orleans Fire Department Headquarters & Training Academy

NEW ORLEANS FIRE DEPARTMENT HEADQUARTERS & TRAINING ACADEMY

Use: Municipal/Commercial
Location: New Orleans, LA
Size: 18,500 SF
Category: Architecture & Interior Design
Shuttered since 2011 due to Hurricane Katrina related damage and environmental issues, the 18,500 SF Municipal Training Academy building will transform into the NOFD headquarters; housing medical and administrative services, 24-hour operations, and a training/assembly area. After extensive remediation and hazard mitigation, the building will be upgraded to Type II-B, including Risk Category IV compliant strengthening, as the NOFD will utilize the facility during a hurricane as shelter for NOFD personnel.
 
The renovated space will include offices, training spaces and conference rooms, locker rooms and showers, dormitories, kitchen and dining facilities, and storage areas for files and personal protection equipment. The significance of this project, besides renovating the entire structure, is that we are also adding a 1,500 sq foot 2nd flood addition and filling in the area between two of the existing building on site.

River Residence

RIVER RESIDENCE

Use: Residential
Location: Covington, LA
Size: 3,100 SF
Category: Architecture
The clients came to NANO looking to construct a new home on their 5 acre lot of land along the Bogue Falaya River, however they wanted to keep a portion of the existing house and have the new construction be of a similar language. Additionally, the clients wanted the home to provide views of the river to the east. What emerged was a three bar design that features the main entry and kitchen as an extension of the remaining portion of the original house and two bars that split to extend north and south creating a second floor and master bedroom that allow views of the river beyond. By extending the second floor, NANO provided the clients with a covered outdoor space as well as a double height living area that looks out to the river.

1060 ST. CHARLES AVENUE

1060 ST. CHARLES AVENUE

Use: Mixed-Use
Location: New Orleans, LA
Size: 78,300 SF
Category: Architecture

Currently in very early design stages, this 10-story building is set to include retail on the first floor and condos or hotel rooms in the floors above. Sited on historic St. Charles Avenue, it offers quick easy access to the CBD, Uptown, I-10 and streetcar. Located one block from Lee Circle, the Mardi Gras parades will go right by the front of the building. Glass-enclosed balconies speak of clean, sleek, and modern design, while the brick facade references a more historic era and allows the building to seamlessly blend into the existing fabric of the neighborhood.

RIVER HIGHLANDS

RIVER HIGHLANDS

Use: Institutional
Location: Covington, LA
Size: 83,500 SF
Category: Architecture

Situated in Covington, LA, the River Highlands assisted living and memory care facility will have 60 assisted living residences, 10 developing memory care residences and 10 long term residences. Amenities will include a gorgeous atrium and reception area, fitness center, library, chapel, salon and dining areas.


SEWERAGE & WATER BOARD

SEWERAGE & WATER BOARD

Use: Municipal – Offices
Location: New Orleans, LA
Size: 44,000 SF
Category: Architecture & Interior Design

NANO was selected to renovate the New Orleans Sewerage and Water Board (S&WB) Engineering Building located on Claiborne Avenue. Built in 1984, with an addition done in 1994, it currently houses all of the testing laboratories, engineering departments, emergency operations, executive and administrative offices, a 500-person capacity auditorium, and archival large format storage of all the plans for the City of New Orleans’ sewerage and water system.

Through an in-depth programming phase and analysis of the site, NANO has established a new centralized lobby that eases access, enhances security, and enables a new layout that reinforces the organizational requirements. While the current facility was ringed by closed offices, NANO carved out exterior skin between the existing structure to provide a more cohesive response to the issue of natural light, balanced spaces and intercommunication for the engineers, while allocating for future departmental growth.

Substantial area was recaptured by the fundamental design change of a central lobby, as well as condensing hardscape walls and the introduction of efficient, high capacity storage areas. In addition, all MEP services are moving to the roof to provide public exterior space for clients and employees with a direct connection to nature. A redistribution of the interior spaces allowed for better community and meeting spaces for public interaction and press announcements. Additionally, all base building services were brought up to current life safety codes.

The project was phased for construction. This provided integrated solutions for MEP and structural modifications as well as the full service laboratory functions to operate 24/7.

The intensive programming component for this project, inclusive of questionnaires, revealed several exceptional key points. First is the need to establish a public entrance from the parking lot. The second is the desire and need for natural light for the majority of the employees. Third is the need for more community gathering spaces for employees and public users that visit. Finally, the need for a better internal organization that better facilitates inter-departmental communications.

The result will be a 21st century renovation that will answer the needs of the building’s occupants through materiality, light, and equal distribution of spaces.